Suomen merkittävin tapahtumatalo tekee paluun uusien palveluiden kera 

Suomen merkittävin tapahtumatalo tekee paluun uusien palveluiden kera – KUVA: Finlandia-talo, KUVAAJA: Satu Mal
Suomen merkittävin tapahtumatalo tekee paluun uusien palveluiden kera – KUVA: Finlandia-talo, KUVAAJA: Satu Mal

Finlandia-talon vuonna 2022 alkanut perusparannushanke alkaa olla valmis. Finlandia-talon avautuminen tapahtumineen ja uusine palveluineen tulee lisäämään Helsingin keskustan vetovoimaisuutta tapahtuma- ja ajanviettopaikkana. Mittava perusparannus etenee aikataulun ja budjetin mukaisesti. 

Upea Finlandia-talo avautuu jälleen suurelle yleisölle ja merkittäville kansainvälisille tapahtumille tammikuussa 2025. Finlandia-talon uusi avautuminen myös matkailijoille ja kaupunkilaisille on huomattava design- ja kulttuuriteko Helsingin ja koko Suomen vetovoimaisuuden näkökulmasta. Finlandia-taloon tuodaan kaivattua sisältöä elämyksellisen näyttelyn, uusien ravintolakonseptien sekä alkuperäisten, nyt ensimmäistä kertaa julkiseen käyttöön otettavien majoitustilojen myötä.  

”Helsingin kaupunki odottaa Finlandia-talon uutta avautumista innoissaan. Kaupungille Finlandia-talon perusparannus on satsaus menestyvään konferenssikaupunkiin ja elävään Töölönlahden ympäristöön ja samalla kaupungin suurin yksittäinen taloudellinen satsaus kaupungin rakennettuun kulttuuriperintöön ja Alvar Aallon arkkitehtuurin vaalimiseen. Luotamme siihen, että uudistettu Finlandia-talo näyttelyinen avautuu aikaisempaa paljon suuremmalle joukolle kaupunkilaisia ja kaupungissa vierailevia. Ilahdutti, mutta ei edes ihmetyttänyt, kun Domus Magazine nimesi Finlandia-talon perusparannuksen valmistumisen yhdeksi vuoden 2024 odotetuimmista rakennuksista, yhdessä Pekingin uuden kirjaston ja Notre Damen katedraalin kanssa”, kertoo apulaispormestari Anni Sinnemäki.  

Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1971 valmistunut Finlandia-talo on yksi Suomen tunnetuimpia moderneja rakennuksia ja arkkitehtonisia luomuksia. Viidessäkymmenessä vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon tekniikan, energia-asioiden ja esteettömyysvaatimusten saralla, joten oli aika päivittää rakennuskokonaisuus nykyaikaan – alkuperäinen ilme säilyttäen. 

Perusparannuksessa on muun muassa uusittu julkisivun marmorit, päivitetty päärakennuksen talotekniikka ja parannettu talon esteettömyyttä sekä energiatehokkuutta. Myös päärakennuksen kuluneet pinnat ja kalusteet kunnostetaan alkuperäiseen loistoonsa. Mittavat konservointityöt on jo puoliksi tehty, ja rakennusurakan viimeistelytyöt ovat käynnissä.  

Modernisoidut tilat ovat aiempaa energiatehokkaammat. Tästä pitävät huolen uudet ikkunat ja ulkovaipan eristeet. Rakennukseen tulee myös hukkalämmön talteenotto, ohjelmoitava led-valaistus sekä aurinkopaneelijärjestelmä. 

Jatkossa talossa liikkuu entistä esteettömämmin 

Perusparannuksen jälkeen suurimmat muutokset sisätiloissa ovat valmiudet uusille näyttely-, kahvila-, ravintola- ja myymälätiloille. Rakennus on saanut maan alle myös uuden keittiön ja teknisiä tiloja, mikä mahdollistaa entistä monipuolisemmat ravintolapalvelut ja näyttävämmät tekniset toteutukset. 

Talon esteettömyyttä on kohennettu vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Helsinki-saliin pääsee uudella esteettömällä hissillä sekä luiskaa pitkin. Saleihin on lisätty sekä esteettömiä paikkoja että induktiosilmukoita. Rakennuksessa on myös uusia esteettömiä wc-tiloja. 

Kiertotalous vahvassa osassa

Perusparannuksessa on pyritty hyödyntämään rakennuksessa jo ollut materiaali mahdollisimman hyvin uudelleen. Urakan aikana on kunnostettu muun muassa 412 ovea sekä 213 ikkunaa. Yli 2 000 valaisinta on entistetty sekä osa myös nykyaikaistettu. Rakennuksen listoja on irrotettu ja palautettu jalka- ovi- ja ikkunalistoiksi noin seitsemän kilometrin verran.  

Finlandia-talon julkisivu on saanut uuden Etelä-Tirolin marmorista valmistetun verhoilun. Pääosa puretusta marmorista on kierrätetty käytettäväksi uudelleen raaka-aineena. Marmorista on muun muassa valmistettu luonnonmukaisia lattia- ja seinämateriaaleja, joiden ainesosina käytetään marmorimursketta ja -pölyä saven ohella. 

Talo täyttyy elämyksistä 

Ajattoman tyylikkäästä Finlandia-talosta on vuosien varrella muodostunut keskeinen osa kaupunkimme houkuttelevuutta huipputapahtumien mahdollistajana. Ennen perusparannusta Helsingin kaupungin omistamassa Finlandia-talossa järjestettiin vuosittain 900 tapahtumaa, jotka houkuttelivat yli 200 000 asiakasta, ja tapahtumien alueelliset talousvaikutukset olivat noin 50 miljoonaa euroa vuodessa.  

Finlandia-talo Oy arvioi, että nyt avattavien uusien liiketoimintakonseptien ja sisältöjen myötä kansainvälinen kiinnostus Finlandia-talon toimintaa kohtaan tulee kasvamaan entisestään. Tavoitteena on tuplata vuosittainen kävijämäärä. Tapahtumatilat, uudet ravintolakonseptit ja majoitustilat avautuvat heti tammikuussa 2025. Elämykselliseen, Aaltojen tuotantoa, luontosuhdetta ja kansainvälisyyttä monipuolisesti esittelevään näyttelyyn pääsee tutustumaan kesällä 2025.  

”Helsingissä on huutava pula isoista tapahtumapaikoista. Kaupungin kansainvälisen vetovoimaisuuden kannalta on tärkeää, että kykenemme vastaamaan kilpailuun kansainvälisistä, merkittävistä kokouksista, kongresseista ja tapahtumista ei pelkästään arkkitehtonisesti uniikin rakennuksen vaan myös uusien, houkuttelevien sisältöjen kanssa. Rakennuksen avautuminen tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kokea suomalaista arkkitehtuuria, designia ja kulttuuria uudella tavalla”, toteaa Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.  

Perusparannuksen faktaa  

Suuren rakennuksen tilavuus on 138 000 m³, joka vastaa 360 omakotitaloa.  Rakennus on suojeltu rakennussuojelulailla, ja hankkeen suunnittelussa on kuultu museovirastoa ja Alvar Aalto -säätiötä. 

Itse suunnittelusta vastaa Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. Suunnittelu- ja rakennuttamisorganisaatiossa on mukana 38 henkilöä. Projektinjohtourakoitsija on työllistänyt parhaimmillaan samanaikaisesti lähemmäs 300 henkilöä. Urakoitsijana toimii Skanska. 

Perusparannus valmistuu syksyllä 2024, ja uudistettu Finlandia-talo avaa ovensa yleisölle jälleen tammikuussa 2025. Pikku-Finlandia jatkaa toimintaansa ainakin vuoden 2025 ajan palvellen Finlandia-talon tapahtuma-asiakkaita ja suurta yleisöä monipuolisin palveluin Töölönlahden rannalla. 

Lisätiedot:
Finlandia-talo Oy:
Johanna Tolonen 
Toimitusjohtaja 
040 551 3168 
johanna.tolonen@finlandiatalo.fi

Perusparannuksen toteutukseen liittyvät kysymykset:
Heikki Korpela 
Projektijohtaja 
Skanska Talonrakennus Oy 
050 3100 720 
heikki.korpela@skanska.fi

Perusparannuksen suunnitteluun liittyvät kysymykset: 
Mika Heimala
Projektinjohtaja 
Rakennukset ja yleiset alueet 
Kaupunkiympäristön toimiala 
09 310 42049 
mika.heimala@hel.fi 

Kuvat: 

KUVA 1: Suomen merkittävin tapahtumatalo tekee paluun uusien palveluiden kera – KUVA: Finlandia-talo, KUVAAJA: Satu Mali 
KUVA 2: Yleisölle avautuvasta viinikahvilasta on näkymä Töölönlahdelle – KUVA: Finlandia-talo, KUVAAJA: Satu Mali 
KUVA 3: Finlandia-talon perusparannuksen INFOGRAAFI – Helsingin kaupunki / Arkkitehdit NRT Oy  

Finlandia-talo Oy

Finlandia-talo on maailman johtava kongressien, tapahtumien ja kulttuurin paikka keskellä Helsinkiä. Talossa yhdistyvät uniikilla tavalla arkkitehtuuri, design, toiminnallisuus ja tunnelma. Parhaillaan perusparannettava Finlandia-talo avataan yleisölle vuoden 2025 alussa. Tapahtumatoiminnan lisäksi talon pohjoispäätyyn avautuu ensimmäistä kertaa majoitusmahdollisuus, uusia ravintolakonsepteja, design shop sekä myöhemmin keväällä pysyvä näyttely. Tällä hetkellä Finlandia-talo palvelee asiakkaitaan uniikissa puurakenteisessa tapahtumakeskus Pikku-Finlandiassa, joka on moniin eri tarpeisiin soveltuva tapahtumakeskus.

Pikku-Finlandia on monipuolistanut alueen palveluita ja tuhansien tapahtumavieraiden lisäksi sen kutsuvasta, luonnonkauniissa maisemissa sijaitsevasta terassialueesta on muodostunut kaupunkilaisten olohuone ja turistien suosikkikohde, joka palvelee ympäri vuoden. 

www.finlandiatalo.fi