Finlandia-talo itsenäisen Suomen symbolina
Finlandia-talo on arkkitehti Alvar Aallon (1898–1976) tunnetuin rakennus, jota pidetään hänen pääteoksenaan.
Finlandia-talo on arkkitehti Alvar Aallon (1898–1976) tunnetuin rakennus, jota pidetään hänen pääteoksenaan. Harva tietää, että se on osa suurempaa keskustasuunnitelmaa, jonka Helsingin kaupunginhallitus antoi Aallon tehtäväksi vuonna 1959. Finlandia-talo on ainoa rakennus, joka siitä lopulta toteutettiin. Päärakennus rakennettiin vuosina
1967–1971, Kongressisiipi 1973–1975 ja Veranda 2010–2011.
Keskustan painopiste lähemmäs Eduskuntataloa
Finlandia-talo suunniteltiin sekä konsertti- että kongressitaloksi. Sen nimi kuvastaa rakennukseen ladattua merkitystä: Aalto näki Finlandia-talon, samoin kuin koko Töölönlahden keskustasuunnitelman, itsenäisen Suomen symbolina. Se onkin lunastanut paikkansa tärkeiden maailmanpoliittisten kohtaamisten näyttämönä ja Suomen valtiollisena näyteikkunana.
Aalto halusi siirtää keskustan painopisteen lähemmäs Eduskuntataloa, joka symboloi vuonna 1917 saavutettua itsenäisyyttä. Hän halusi luoda vastaparin Carl Ludvig Engelin suunnittelemalle Senaatintorille, joka viittasi kokonaan toiseen aikakauteen ja Suomen rooliin Venäjän autonomisena osana. Onnellisten yhteensattumien ansiosta Finlandia-talolle vapautui tontti ihanteelliselta sijainnilta, kun suuri tavara-asema
siirrettiin muualle.
Kokonaistaideteos pienimpiä yksityiskohtia myöten
Finlandia-talo on kokonaistaideteos, jossa yksityiskohtien suunnittelu on viety huippuunsa: jokainen valaisin, huonekalu, paneeli ja koristelista on suunniteltu tähän kohteeseen. Sisätiloissa toistuvat monet Aallolle tyypilliset aiheet, kuten epäsymmetrisyys ja tilat, joilla ei ole selvää muotoa, mutta joita ympäröivät voimakkaasti muotoillut elementit.
Aallon perusnäkemyksen mukaan arkkitehtuurin on oltava taustana ihmiselle. Tilaisuuksien sisältö tuo tiloihin väriloisteen. Siksi huomio ei Finlandia-talossakaan kohdistu hämmästyttäviin muotoihin tai räikeään sisustukseen, vaan yleisöön ja esiintyjiin. Sen ansiosta tilat on helppo muokata erilaisiin tapahtumiin asiakkaiden toiveiden mukaan.
Finlandia-talon tilat jakautuvat pääasiassa neljään osaan: 1700 henkilöä vetävään Finlandia-saliin lämpiöineen, 340 henkilöä vetävään Helsinki-saliin lämpiöineen ja ravintolatiloihin. Kongressisiivessä sijaitsevat kongressikäyttöön suunnitellut kokoustilat, joita voidaan yhdistää isommiksi tiloiksi. Karamzininrannan puolelta katutasosta löytyvät Veranda-salit, jotka yhdistämällä saa 2200 neliön yhtenäisen tilan.
Julkisivussa ja sisustuksessa käytetty valkoinen marmori viittaa Välimeren maiden kulttuuriin, joka toimi Aallolle innoituksen lähteenä. Marmori tuo kontrastin mustalle graniitille. Välimerellinen vaikutus näkyy myös konserttisalin lämpiön piazza-nimessä. Ulkotiloja imitoiva sisätila avautuu suurten ikkunoiden kautta Töölönlahdelle.
Konsertteja, kongresseja ja juhlia
Valmistumisensa jälkeen talo tarjosi kauan kaivatut esiintymis- ja harjoitustilat Helsingin kaupunginorkesterille ja Radion sinfoniaorkesterille. Alusta lähtien talo on ollut avoin kaikenlaiselle musiikille ja esityksille. Jo heti toinen avajaiskonsertti joulukuussa 1971 koostui pop-musiikista, ja väliajalla tarjottiin virvoitusjuomia, nakkeja ja lihapullia. Konsertin järjesti kaupungin nuorisotoimisto.
Kongressitoiminta käynnistyi saman tien vilkkaana. Ensimmäisen varauksen teki jo rakennusvaiheessa Suomen Hammaslääkäriliitto. Juuri valmistunut Finlandia-talo houkutteli paikalle ennätysyleisön 1700 osallistujaa, kun liiton kokoukseen tavallisesti osallistui 1000 henkeä. Ensimmäinen kansainvälinen kokous oli Maailman rauhanneuvoston laajennettu istunto heti tammikuussa 1972.
Helsingin kaupungin omistama Finlandia-talo on nykyään suosittu tapahtumapaikka sekä kongressien, konserttien että juhlien järjestäjien keskuudessa. Kansainvälinen kiinnostus Finlandia-taloa kohtaan on kasvanut viime vuosina entisestään. Vuonna 2019 talossa järjestetään yli 800 tilaisuutta, mukaan lukien 70 EU-kokousta ja 39 muuta kansainvälistä kongressia. Finlandia-talon kansainväliset vieraat ovat kaupungille merkittävä tulonlähde. Tutkimuksen mukaan he käyttävät joka vuosi lähes 50 miljoonaa euroa käynneillään Helsingissä. Jokaista Finlandia-talolla kulutettua euroa kohden vieraat käyttävät noin viisi euroa lähiympäristön palveluihin, kuten
ravintoloihin, hotelleihin ja ostoksiin.
Aallon ura huipentui Finlandia-talon suunnitteluun
Finlandia-talo on yksi viimeisimmistä Aallon toimiston suunnittelemista rakennuksista. Alvar Aalto kuoli pian rakennuksen valmistumisen jälkeen vuonna 1976. Helsingin keskustasuunnitelma ja Finlandia-talon suunnittelutyö antoivat hänelle mahdollisuuden luoda symbolisesti merkittävän rakennuksen Suomelle. Usein todetaan, että Alvar Aalto oli loppuun asti pettynyt siitä, ettei Helsingin keskustasuunnitelmaa lopulta toteutettu Finlandia-talon jatkeeksi.
Lähes 50 vuoden aikana Finlandia-talo on saavuttanut aseman suomalaisen arkkitehtuurin merkkiteoksena, joka houkuttelee Helsinkiin kävijöitä ympäri maailmaa. Lukuisat kansainväliset kongressit, valtiovierailut ja poliittiset kokoukset ovat tehneet taloa tunnetuksi. Suomen EU-puheenjohtajakausi nostaa Finlandia-talon jälleen kansainvälisen huomion keskipisteeseen.
Perusparannus tehdään Aallon perintöä kunnioittaen
Jotta Finlandia-talo pystyisi jatkossakin tuottamaan unohtumattomia elämyksiä kävijöilleen, talossa toteutetaan laaja perusparannus vuosina 2022–2024. 1970-luvun alussa rakennettu arvorakennus on tullut peruskorjausikään, ja sen talotekniikka vaatii perusteellista päivitystä. Finlandia-talo korjataan kellarista katonharjaan ja uusitaan putkistoista julkisivuun. Alkuperäiset huonekalut entisöidään käsityönä.
Samalla taloon luodaan tilat uudenlaisille Alvar Aalto- ja Suomi-teemojen näyttelykonsepteille sekä design-kaupalle. Keittiötiloja laajennetaan ja modernisoidaan. Taloa halutaan avata yhä enemmän kaupunkilaisten ja matkailijoiden olohuoneeksi, jonne on helppo poiketa syömään ja viihtymään.
Finlandia-talo palvelee asiakkaitaan koko perusparannuksen ajan Pikku-Finlandia-väistötilassa, joka rakennetaan Karamzininrannan puolelle. Kongressisiiven tilat valmistuvat remontista jo vuoden jälkeen, jolloin myös ne otetaan asiakaskäyttöön.
Perusparannuksen jälkeen Finlandia-talo pystyy entistä paremmin vastaamaan kasvavaan kysyntään.
Linkit
Alvar Aallon taideteos -video, jossa mm. Aallon haastattelua, talon esittelyä ja viittaus keskustasuunnitelmaan